صفحه آرایی، طرح‌بندی (Layout)، دانش و روش آراستن یک سند، کتاب یا صفحه است. طرح‌بندی در نمودارهای گردش کار سیستم، الگوها، شکل خروجی چاپگر و دیگر زمینه‌ها هم کاربرد دارد. به یک پیش زمینه و یا طرح کلی از یک سیستم گفته می‌شود که در آن دیدگاه کلی آن مشخص می‌شود.

 صفحه آرایی هنری است که باید مخاطب را در برابر خود متوقف کند و توجه او را به خود جلب کند. او را به پیگیری، ترغیب و خواندن آن وادار کند که این توانایی به وجود نمی آید مگر با شناخت مخاطب.

ضروریست صفحه آرایی، که امروزه در جامعه ی ما کاربرد فراوانی دارد جدی تر گرفته شود. قرآن های خطی، گنجینه عظیمی از ارزش های بصری صفحه آرایی هستند. برای کسب موفقیت در فراگیری صفحه آرایی، تلاش و ممارست و انجام تمرین های بسیار و مداوم ضروری و اجتناب نا پذیر است. “صفحه آرایی” و یا “لی اوت” در زبان انگلیسی، شاخه ایی از هنرهای گرافیک است.

روش هایی که اکنون در ایران برای تولید مطبوعات رایج است بر گرفته از کشورهای پیشرفته ی صنعتی است که گریزی از آن نیست و زیانی هم ندارد.

صفحه آرایی کتاب تست

تاریخچه صفحه آرایی در ایران

تمامی نسخ خطی و کتاب های باقی مانده از تاریخ مکتوب زبان فارسی هر یک به نوعی دارای صفحه بندی است. در این کتاب ها خوشنویسان و مذهبان وظیفه ی صفحه آرایی را برعهده داشته اند و کاتب یک کتاب صفحه آرا و تعیین کننده ی چیدمان یک صفحه نیز بود است.

تطبیق متقارن عناصر، تقسیم متقارن سطوح ، تنظیم هندسی نقوش ، تلفیق موزون خط ها و ترکیب متعادل رنگ ها، همه دست آوردهایی هستند که وحدت مضمونی و بصری را در نسخه های خطی ایران تامین می کنند. با رواج صنعت چاپ در دوره ی قاجارصفحه آرایی وارد مرحله دیگری می شود که تاثیر تکنیک ها و امکانات فنی بر روی آن بسیار است.
آرایش صفحات در مطبوعات ایران ، از آغاز تا دوره طولانی متقارن بوده است که این تقارن را در زمینه دیگر زندگی روزمره آن مانند معماری و تزیین داخلی بناها نیز مشاهده می کنیم. اما با ورود به دوره ی معاصر این تقارن به نفع خلاقیت در چیدمان، جای خود را انواع دیگر صفحه آرایی می دهد.

امروزه انواع نرم افزارهای گرافیکی نیز دامنه گستره و متنوعی از امکانات را در عین بالا بردن دقت در اندازه ها در اختیار طراحان قرار داده است.

تعریف صفحه آرایی

تعریف صفحه آرایی چیست؟ مجموع آماده سازی صفحات جهت چاپ را صفحه آرایی می گویند که رفته رفته به مرور زمان پیشرفته شده و با چاشنی خلاقیت به مسئله ای مهم در جذب مخاطب برای مطالعه بیشتر رسانه مبدل شده است.

با پیشرفت علم و تکنولوژی و حضور رسانه های نوین از قبیل سایتهای خبری، کتابهای الکترونیک و… کتاب و مجله هنوز مخاطب خود را از دست نداده است. از سرانه مطالعه به عنوان مهم ترین عامل پیشرفت کشورها یاد می شود که برای افزایش آن، صفحه آرایی جذاب و هنرمندانه برای جذب و لذت بردن بیشتر مخاطبان مؤثر است.

در کل صفحه آرایی ، هنر انتخاب فونت، اندازه کلمات، فواصل خطوط، فاصله از حاشیه ها، زیباسازی صفحات، جاگذاری مناسب عکس ها و… میباشد. به طور کل می توان گفت که صفحه آرایی به مجموعه عملیات قبل از آماده سازی چاپ نشریه می گویند.

انتخاب مناسب رنگ ها جهت چاپ با کیفیت، دید خلاقانه و طراحی قوی از دیگر فاکتورهای یک صفحه آرایی مناسب است.

به عبارت دیگر صفحه آرایی هنر جذب توجه مخاطب به مطالب نشریه و کمک به افزایش توجه او در دنبال کردن موضوع نشریه است که این مهم با شناخت مخاطب به دست می آید.

صفحه آرایی به صورت تاریخی توسط حروف چینان و به طور دستی انجام می شده، اما این روزها از Adobe Indesign که از مهم ترین نرم افزارهای صفحه آرایی می باشد استفاده میکنند.

Microsoft Publisher  از دیگر نرم افزارهایی ست که سابقا طرفدار زیادی داشته، اما اکنون جای خود را به نرم افزار شرکت ادوبی داده است. Microsoft word هم امکان صفحه آرایی را برای کاربران غیر حرفه ای به سادگی فراهم نموده تا برای کارهای روزمره به مشکلی برخورد نکنند.

ویژگی صفحه آرایی خوب چیست؟

  • مخاطب را در برابر خود متوقف می کند.
  • توجه بیننده را به خود جلب می کند و وی را به پیگیری وخواندن  ان ترغیب میکند.
  • آمیزش جذابی از حروف و تصاویر را به نمایش می گذارد.
  • به نحو مطلوب انتظام یا فته است.
  • به خوبی مخاطب  خود را می شناسد.
  • به خوبی عناصر اصلی  طراحی را به خدمت می گیرد.
  • پیام را به مخاطبین خاص خود منتقل کند.
  • مفهوم روشنی دارد.
  • کاملا صریح است و هیچ ابهامی ندارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید